Kläcka vaktlar del 2

Nehej vi är verkligen inte speciellt bra på att hantera en kläckare! Efter oroligt vankande och väntande kom den stora kläckardagen, det vill säga dag 17, och gick.
Nästa dag jobbade jag och då kläcktes en liten rackare ändå. Dagen därefter ytterligare en. De två flyttades till en kycklingbur efter ca 1,5 dygn, en bur tänkt att kunna härbärgera minst 20 stycken. Lite väl stor för dessa två att skramla runt i men inte så mycket att göra. OLYMPUS DIGITAL CAMERA

På kvällen dag 19 tyckte vi att vi hörde pip från kläckaren men när vi kikade in genom glaset såg vi ingenting. Till slut var vi helt säkra på att det var någon låt som spelades på radion som hade något ljud som påminde om en kyckling. Men nästa förmiddag hörde vi det igen och när vi försiktigt kikade in genom att öppna locket såg vi ett litet hålslag i ett ägg. Bang ner med locket igen, snurra runt i lite olika trådar där de flesta avrådde från att hjälpa små kycklingar ut. Så det var bara att sätta sig på händerna och under hela dagen lyssna på de hjärtskärande pipen från det lilla ägget. På kvällen konstaterade vi att den pipit i ett dygn och fortfarande var det bara ett pyttehål i skalet. Några personer i de trådar jag läste i mina facebook-grupper var lite mer tillåtande till att hjälpa till visade det sig och till slut stod vi inte ut. Vi petade hål i ägget och fick ut den lilla kycklingen. Den var pytteliten och den vinglade omkring bland alla äggen och såg väldigt klen ut. Vi måste ju vänta på att den torkat ordentligt innan vi kunde ta oss en ordentlig kik men det lilla jag såg kändes inte så lovande. Fötterna såg krokiga ut och den verkade mycket vinglig. Vi bestämde oss för att ta bort den till slut, helt enkelt avsluta dess lidande men när jag tog upp den i handen såg den ändå ganska pigg ut, fötterna lite krokiga men för övrigt helt ok. Så vi ändrade oss igen och lyfte över den till sina syskon. Första dygnet lyfte jag upp den ibland och rätade försiktigt ut de små fötterna och limfritt plåster köptes på apoteket för att spjäla den lilla foten i rätt läge. Men fötterna rätade ut sig av sig själv och så här en vecka senare, skuttar lille Tyson runt med de andra två, mycket mindre men i övrigt helt frisk!OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Men vad hade gått fel denna gången? Frågade runt lite bland de mer erfarna och fick till svar alltifrån för varmt, för låg fuktighet eller att vi lyft på locket för ofta.
Den förklaring jag kanske tror på är det var minusgrader när jag plockade äggen och det kanske gjorde att resultatet blev så dåligt.

Men skam den som ger sig, nu ligger 30 nya ägg i kläckaren!

Författare: Oslagbar men inte helt perfekt

Jag tycker om när saker inte är precis perfekta. Det är i det lite sneda, ojämna, knöliga som själen av personen bakom syns. Den här bloggen handlar om mina projekt, mina djur och mitt liv. Ingenting kommer någonsin vara helt perfekt här men jag tänker glatt dela med mig av det som händer runt omkring mig.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s